Aromaterapia Reiki-energiahoitojen rinnalla tuo hyvää oloa ja tukee henkistä kehitystä

Aromaterapia Reiki-energiahoitojen rinnalla tuo hyvää oloa ja tukee henkistä kehitystä

Reiki-energiahoidon rinnalla aromaterapia eteerisiä öljyjä hyödyntäen tuo positiivista energiaa arkeen ja auttaa myönteisen fiiliksen luomisessa. Eteerisiä öljyjä on myös hyödynnetty kautta aikojen henkisen kasvun tukena. Tieteellinen tutkimus on sen sijaan löytänyt monia eteerisiin öljyihin liitettäviä terveyttä parantavia vaikutuksia. Itse olen kokenut eteeriset öljyt toimivaksi itsehoitomenetelmäksi Reikin ja kundaliinireikin rinnalla.

Moderni aromaterapia

Aromaterapiassa pyritään mielen, psyyken ja kehon tasapainoon. Kyseessä on täydentävä hoitomuoto, jota mm. käytetään Keski-Euroopassa sairaaloissa ja hoitokodeissa. Eri tavoin käytettynä eteeriset öljyt vaikuttavat monella tavalla ihmisen mieleen ja kehoon. Mielentilojen ja tunteiden lisäksi eteerisillä öljyillä on monipuolisesti ihmisen elimistöä ja ihoa hoitavia vaikutuksia, joita aromaterapiassa voidaan hyödynnetään.



Modernissa aromaterapiassa hyödynnetään satojen kasvien eri osia, kuten kukkia, lehtiä, ruohoja, puunkaarnaa, hartseja, siemeniä ja hedelmien kuoria. Aromaterapialla ei tarkoiteta pelkästään eteerisiä öljyjä, vaan siihen kuuluvat myös kasviöljyt, kuten jojoba- ja kookosöljy, sekä kasvivedet eli hydrolaatit, joita saadaan eteeristen öljyjen valmistamisen sivutuotteena.

Aromaterapian historia

Aromaterapiaa ja eteerisiä öljyjä on hyödynnetty kautta aikojen terveyden, hyvinvoinnin ja kauneuden sekä henkisen kasvun tukena. Tietämys tuoksujen ja öljyjen vaikutuksesta on hyvin vanhaa. Eri kulttuureissa aromaterapialla on ollut oma kehityksensä. Useimmiten muinaiset esi-isämme käyttivät tuoksuja suitsukkeiden muodossa terapeuttisiin tai rituaalisiin tarkoituksiin.

Muinaisilla egyptiläisillä tiedetään olleen tislaussysteemi. Seetriä, kanelia ja neilikkaa tislattiin ja käytettiin mm. kuolleiden palsamointiin. Kiinasta puolestaan löytyvät juuret hengitettävien aromaterapeuttisten öljyjen käyttöön, joita hyödynnettiin mm. tunnetilojen vahvistamiseen. Kreikassa jo Hippokrateen tiedetään käyttäneen aromaterapiaa parantamiseen.

Modernin aromaterapian isänä pidetään ranskalaista kemistiä ja parfymööriä nimeltään René-Maurice Gattefosse, joka 1900-luvun alkupuolella hoiti laventeliöljyllä laboratorio-onnettomuudessa saamiaan käsien ja päänahan palovammoja. Haavat paranivat nopeasti eivätkä muodostaneet arpia, jonka johdosta Gattefosse kiinnostui asiasta ja alkoi tehdä tarkempia tutkimuksia ja omistautui pian kokonaan eteeristen öljyjen lääkinnällisten ominaisuuksien tutkimiselle. Hänen kirjansa, joissa hän käyttää käsitettä "aromaterapia", on vaikuttanut kaikkiin myöhempiin aromaterapian tutkimuksiin, ohjeistuksiin ja käyttöön ja on pohjana tämänkin päivän modernissa aromaterapiassa.

Nykyään eteeristen öljyjen terapeuttisia vaikutuksia on vahvistettu useissa tutkimuksissa. Niiden tutkiminen perinteisillä tutkimusmenetelmillä, joissa pyritään pitämään tutkittava kokonaisuus muuttumattomana, on kuitenkin haastavaa sillä eteeriset öljyt saattavat sisältää jopa satoja erilaisia komponentteja ja tutkimuksissa tyypillisesti keskitytään vain tiettyjen yhdisteiden vaikutuksiin. Viime aikoina on esimerkiksi tehty monia verrokkiryhmille suunnattuja tutkimuksia, joissa aromaterapian hyödyt ovat olleet yksiselitteisiä.

Maanhelmi-aromaterapiakorut, tutustu

Lääkinnällisesti aromaterapiaa on kuitenkin käytetty jo vuosikymmeniä täydentävänä lääkintämuotona haavojen, tulehdusten jne. hoidossa. Aromaterapian käyttömahdollisuudet ovatkin erittäin monipuoliset ja niitä voidaan käyttää tuoksulampuissa, kääreissä, inhalaationa, kylvyissä, hierontaöljynä, kauneuden hoidossa ja täydentävinä itsehoitolääkkeinä.

Aromaterapia henkisen kehityksen apuna

Tuoksujen voimaa ja siten aromaterapiaa on hyödynnetty henkisissä traditioissa muinaisista ajoista saakka maadoittamaan, nostamaan mielen värähdettä ja lisäämään keskittymiskykyä. Nykyäänkin intialaisessa temppelissä tuoksuvat suitsukkeet. Myös ortodoksisissa kirkossa suitsukkeilla on vahva merkitys osana henkisiä rituaaleja.

Tuoksut auttavat syventämään pyhiä kokemuksia ja niillä on selkeä yhteys ihmisen mieleen. Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää hiljentymisen, rukouksen ja meditaation yhteydessä, jolloin niiden vaikutukset tukevat ja lisäävät henkisen harjoituksen tehoa. Henkisestä kasvusta kiinnostuneen ihmisen kannattaakin tehdä tuttavuutta eteeristen öljyjen vaikutusten kanssa.

Meditaatiossa eteeriset öljyt ovat avuksi hienovaraisena tuoksuvivahteena tukemassa sisäistä mielentilaa ja tunnelmaa. Tuoksu voi olla jopa tekijä, johon meditoidessa keskitytään. Tuoksumaailman tulee tällöin olla mieto, vain vivahteen kaltainen, jotta se ei häiritse liian voimakkaana meditatiivisen tilan saavuttamista. Voit luoda oman rauhoittumisen rituaalin, joka auttaa mieltä laskeutumaan meditatiiviseen tilaan: rauhoita mieli sytyttämällä kynttilä ja valitsemalla hetkeen sopiva eteerinen öljy tuoksulyhtyyn tai diffuuseriin. Myös pelkkä miellyttävän eteerisen öljyn nuuhkaisu ennen meditaatiota voi helpottaa rauhan tilan saavuttamista.

Maanhelmi-aromaterapiakorut, tutustu

Aromaterapian mahdollisuudet henkisen kasvun edistäjänä ovat sangen monimuotoiset. Voimme käyttää eteerisiä öljyjä mietoina laimennoksina iholla tai hienovaraisina tuoksuina hiljentymishetkien yhteydessä. Meidän on mahdollista valita kuhunkin tilanteeseen ja tarkoitukseen sopiva eteerinen öljy useiden hyvien  vaihtoehtojen joukosta ja käyttää laadukkaita luomutuotteita, joiden henkinen potentiaali on korkea.

Turvallinen aromaterapia

Eteeriset öljyt ovat äärimmäisen voimakkaita kasveista tislattuja haihtuvia aromaattisia öljyjä, joita ei koskaan käytetä suoraan iholle, vaan ne laimennetaan aina kasviöljyyn (esimerkiksi kookos- tai manteliöljy). Eteeristen öljyjen käyttö iholla ilman laimentamista kasviöljyyn voi johtaa ihoärsytykseen tai pahimmassa tapauksessa jopa ihon syöpymiseen, mikäli käyttö jatkuu pidempään.

Aromaterapiassa on tärkeä tuntea eteerinen öljy ja sen käyttötarkoitus. Eri kasveilla ja eteerisillä öljyillä on hyvinkin erilainen olemus. On monia eteerisiä öljyjä, joita suositaan ainoastaan hengitettävinä tuoksuina, koska ne saattavat olla ihoa ärsyttäviä. Suun kautta nautittava käyttö voi tulla kysymykseen vain lääkärin määräyksestä. Myöskin vakavia sairauksia omaavan henkilön on hyvä konsultoida lääkäriä aromaterapian soveltumisesta itselle. Ennen eteeristen öljyjen käyttöä on hyvä miettiä mitä ja miten eteerisiä öljyjä aikoo käyttää.

Niin ihanaa kuin aromaterapia onkin, sitä ei suositella kaikille. Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana eteeristen öljyjen käyttöä ei suositella vauvoille. On myös paljon eteerisiä öljyjä, jotka eivät sovi lapsille. Myös vanhusten ja niiden, joilla on ihosairauksia, herkkä iho, hengityselinsairauksia tai vakavia sairauksia, kuten sydänsairaus, syöpä tai MS-tauti, on oltava varovaisia öljyjen käytössä. Eteeristen öljyjen käyttö kannattaa aloittaa aina hyvin pienistä määristä omaa kehoa ja oloa kuunnellen.

Maanhelmi-aromaterapiakorut, tutustu

Eteeriset öljyt saattavat myös vaikuttaa lemmikkeihin haitallisesti. Monet eteeriset öljyt ovat vaaraksi esimerkiksi kissojen terveydelle, sillä niiden elimistössä ei ole tarvittavaa entsyymiä tiettyjen eteeristen öljyjen sisältämien komponenttien pilkkomiseen. Vastaavasti kaikkia eteerisiä öljyjä ei voi käyttää koirilla niiden hajuaistin ollessa huomattavasti herkempi voimakkaille tuoksuille. Aromaterapiasta ja eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä voi lukea lisää Turvallinen aromaterapia ry:n verkkosivuilta.

Eteeristen öljyjen käyttö aromaterapiassa

Eteeriset öljyt ovat äärimmäisen voimakkaita kasveista tislattuja haihtuvia öljyjä ja  niihin on hyvä tutustua tuoksuttelemalla ja tutkimalla alan kirjallisuutta. Aromaterapian peruskurssi antaa jo hyvät edellytykset öljyjen hyödyntämiseen oman hyvinvoinnin tukemisessa.

Pieneen pulloon mahtuu valtavan suuri hoitovoima, joten eteeristen öljyjen käytössä tärkeintä on niiden säästeliäs annostelu öljyjen voimakkuuden takia, ne ovat aina tiivisteitä ja jo yksikin tippa sisältää useiden kasvien elinvoiman. Eteerisiä öljyjä ei tulisi koskaan käytetä suoraan iholle, vaan aina öljyn tai muun laimentavan aineen seoksena. Poikkeuksena tästä on laventeli, jota voidaan käyttää desifiointiaineen tapaan pieninä määrinä ihmisen iholle. Usein aromaterapiassa käytettyjä kasviöljyjä ovat esimerkiksi manteli-, kookos-, auringonkukka- sekä viinirypäleensiemenöljyt.

Iholla käytettäväksi sopivia eteerisiä öljyjä käytetään lisäämällä 1-2 tippaa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen hoitavaa pohjaöljyä ja sen jälkeen levittämällä öljyseosta iholle. Huoneilmassa tuoksutettuna eteerinen öljy valitaan aina herkimmän haistelijan mukaan, tässä erityisesti huomioitavia ovat lapset ja eläimet. Lapsiperheille sopivia eteerisiä öljyjä ovat laventeli, kamomilla, ruusu, niaouli, mänty, porkkanasiemen öljy ja sitrukset, esimerkiksi sitruuna, mandariini ja appelsiini.

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös tuoksulampuissa tai diffuusereissa. Tuoksulampuissa käytettynä eteeriset öljyt tulee aina laimentaa veteen, eikä niiden pitäisi palaa yhtäjaksoisesti koko päivän ajan. Muuten seurauksena voi olla pääsärky hoitovaikutuksen sijasta.

Diffuuseri on vesihöyrystin, jonka avulla eteeristen öljyjen tuoksut saadaan leviämään huoneilmaan. Diffuuseriksi voidaan kutsua myös koristeellisia esineitä, joihin eteerisiä öljyjä voi tiputella tai nebulisaattoria joka toimii ilman vettä. Diffuuseri on sama asia kuin diffuusori tai aroma diffuusori. Vaikka diffuuseri on yksi lempeimmistä tavoista nauttia eteeristen öljyjen hyödyistä, myös niiden käytössä tulee olla tarkkana. Nyrkkisääntönä on, että diffuuseria ei pitäisi pitää päällä lasten seurassa noin 10 - 20 minuuttia ja aikuisten kesken tuntia kauempaa kerrallaan, kolme kertaa päivässä. Jo 10 minuutin oleskelu diffuuserin läheisyydessä tuo halutut vaikutukset. Diffuuserin käytössä on myös hyvä huomioida huoneen koko ja diffuuserin sijoitus huoneessa oleskelijoihin nähden. Merkitystä esimerkiksi on sillä, onko diffuuseri suoraan edessä työpöydällä vai pidemmän matkan päässä hyllyn päällä. Diffuuseriin ei myöskään tarvitse laittaa kuin muutamia tippoja öljyä, muuten tuoksusta tulee liian voimakas. On hyvä muistaa, että hajuaisti tottuu helposti, jolloin tuoksujen todellinen voimakkuus jää helposti huomaamatta.

Kun eteerisiä öljyjä ja aromaterapiaa käytetään oikein, turvallisuus asiat huomioiden, saa niiden kautta tukea hyvin moneen asiaan aina kehon epätasapainoista henkiseen kehitykseen saakka. Aromaterapia on keholle lempeä tapa ottaa vastaan sen tarvitsemaa tukea ja saada esimerkiksi kohotettua mielialaa.

Maan helmi -aromaterapiakoru on kaunis ja kätevä diffuuseri

Maan helmi -diffuuserikorujen avulla nautit aromaterapiasta turvallisesti ilman ihokosketusta. Päädyin suunnittelemaan ja kehittämään korun aromaterapeutiksi valmistuvan serkkuni Sonjan pyynnöstä, koska markkinoilta tuntui puuttuvan diffuuserikoru, joka on kaunis, laadukkaista materiaaleista valmistettu, mukava käyttää ja siihen voi imeyttää eteeristä öljyä vain pisaran verran, jotta eteerinen öljy toimii hienovaraisena tuoksuna niin työpaikkalla kuin kotona, eikä häiritse herkkiä kollegoita tai muuta kotiväkeä. Esimerkiksi pisara sitruunan eteeristä öljyä korvakoruihin tai kaulakoruun imeytettynä auttaa keskittymään töissä, kun taas pisara Bergamontin eteeristä öljyä saa sinut hyvälle tuulelle. Maan helmi -aromaterapiakorut ovat saatavissa kätevästi Paivikan verkkokaupasta.

Tuoksuterveisin

Päivi Nieminen

Reiki- ja Kundaliinireiki master, äänimaljahoitaja ja äänimalja ryhmähoito-ohjaaja, Ins. AMK, KTM
Paivikka

Lähteet

Artikkelin asiasisällön on ennen sen julkaisua tarkastanut Aromahoitola Valouksen aromaneuvoja ja aromaterapeutiksi opiskeleva Sonja Laitinen. https://aromahoitola.valous.net/aromahoitola/sonja/

Turvallinen aromaterapia ry. 30.9.2023. Turvallista aromaterapiaa - eteeriset öljyt & turvallisuus. https://www.turvallinenaromaterapia.fi/aromaterapia/

Anna Karhu-Cormier.  04.12.2019. Näin rauhoitut tai piristyt eteeristen öljyjen avulla – Jo appelsiinin nuuhkaisu voi auttaa mieltä kirkastumaan. Hidasta elämää. https://hidastaelamaa.fi/2019/12/kiireisen-elaman-keskella-on-tarkeaa-pysahtya-ja-hiljentya-hetkeksi-nain-rauhoitat-mielta-eteeristen-oljyjen-avulla/

Kaija Kokko. 2019.Pieni opas aromaterapiaan. https://katjakokko.com/pieni-opas-aromaterapiaan/

Frantsila Herbfarm. 30.9.2023. https://frantsila.com/eteeriset-oljyt-energian-lahteena-osa2/

Ecco Verde. 30.9.2023. Aromaterapia: parantaminen eteerisillä öljyillä. https://www.ecco-verde.fi/info/beauty-blog/aromaterapia-parantaminen-eteerisillae-oeljyillae

Johanna Keponen. 23.10.2020. Kotiliesi. Kenelle aromaterapia sopii ja mihin sen vaikutus perustuu. https://kotiliesi.fi/terveys/kenelle-aromaterapia-sopii-ja-mihin-sen-vaikutus-perustuu-nama-5-asiaa-haluat-tietaa-aromaterapiasta/

Marketta Kivikoski. 2009. Aromaterapia henkisen kasvun tukena. Vuodatus.net. https://tahtiruusun-uusi-elama.vuodatus.net/lue/2016/10/aromaterapia-henkisen-kasvun-tukena

Takaisin blogiin